Šaldyti produktai
Daug atliktų mokslinių tyrimų liudija, kad šaldyti produktai -
užšaldytos daržovės, vaisiais ar kiti - puikiai išsaugo visas
maistingąsias medžiagas.
Kiek naudingųjų medžiagų išlaiko šaldyti produktai, priklauso ir nuo
to, kokiu būdu jie užšaldyti. Maisto pramonėje produktai dažniausiai
užšaldomi itin žemoje - minus 20-40°C - temperatūroje. Jeigu tokiu būdu
užšaldomi prinokę surinkti vaisiai ar daržovės, jie bus naudingesni nei
ilgai laikytos “šviežios” daržovės, kurios nuimamos dar neprinokusios,
kad geriau atlaikytų transportavimą.
Tokiu būdu užšaldytus produktus galima laikyti ilgiau nei metus.
Tačiau taisyklė viena - tokioje pat žemoje temperatūroje. Kai tokie
maisto produktai iš pramoninių šaldytuvų persikelia į mūsiškius, juo
suvartoti reikėtų per mėnesį.
Namų sąlygomis šaldyti produktai - daržovės ar vaisiai- šaldiklyje gali būti laikomi ne ilgiau kaip 4-6 mėnesius.
Užšaldyti vaisiai, uogos ir daržovės laikomi 18 laipsnių šalčio
temperatūroje. Labai svarbu, kad ši temperatūra būtų stabili. Namų
sąlygomis tokia temperatūra palaikoma tik šaldiklyje. Taip laikant
nepakinta maistinė ir biologinė produkto vertė.
Gerai laikosi užšaldyti žalieji žirneliai, šparaginės pupelės,
įvairūs kopūstai (žiediniai, briuseliniai), brokoliai, špinatai, morkos,
netgi žalumynai - rūgštynės, špinatai. Šaldyti galima ir sveikas, ir
supjaustytas daržoves. Nerekomenduojama šaldyti bulvių, nes pakinta jų
konsistencija, jos pasidaro saldžios. Šaldytos daržovės nelabai tinka
mišrainėms, tačiau puikiai tinka sriuboms ir antriesiems patiekalams.
Atšildyti pomidorai tinka tik padažams ir sriuboms, o, pavyzdžiui,
agurkai gali būti panaudoti ir šviežioms salotoms, tačiau jie laikomi
supjaustyti griežinėliais.
Produkto kokybei labai svarbu ir jo atšildymo būdas. Mėsą geriausia
atšildyti žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, kambario temperatūroje. Taip
mažiausiai pakinta jos biologinė vertė. Vaisiams ir uogoms atšildyti
labiausiai tinka aukšta temperatūra.
Informacija iš: darni pora