Avižos

Avižose gausu riebalų (iki 9 proc.), taip pat yra daug baltymų, tarp kurių - mūsų sveikatai
nepamainomos  aminorugštys triptofanas ir lizinas. Avižose gausu makro- ir mikroelementų,
vitaminų B1, B2, B6,A, K ir E, nikotino rūgšties. Jose daugiau negu kituose javuose geležies, daug sieros, silicio, fosforo, kalio. Taip pat yra magnio, chromo, mangano, cinko, nikelio, fluoro, jodo.
Avižos labai tinka vaikų mitybai, nes savo sudėtimi jos yra panašios į motinos pieną.
Kadangi avižose yra optimalus angliavandenių, riebalų, vitaminų ir krakmolo procentinis santykis, jos aprūpina organizmą lėtaja energija, padedančia išvengti staigaus cukraus šuolio kraujyje (kas svarbu sergant diabetu).
Avižose yra ir baltymų, būtinų organizmui augti ir audiniam atsikurti. Sudėtyje yra ir tirpioji ląsteliena, kurios nuolant vartojant mažėja cholesterolio kiekis kraujyje.
Avižų produktai pasižymi organizmą ir imunitetą stiprinančiomis, tonizuojančiomis, kraują gerinančiomis, šlapimą skatinančiomis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Valgant avižų produktus, išsivalo organizmas, normalizuojasi medžiagų bei riebalų apykaita, sumažėja svoris.

Categories:

Leave a Reply