Obuolys
Obuoliai turi daug pektino, kuris žarnyne suriša toksines medžiagas, laisvuosius radikalus, kancerogenus ir padeda juos pašalinti iš organizmo. Juose gausu ląstelienos, mineralinių druskų (geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio), fitoncidų ir ypač pektinų.
Šios medžiagos obuoliuose daugiau nei kituose vaisiuose ar uogose.
Medicininiais tyrimais nustatyta, kad pektinas iš virškinamojo trakto
šalina bakterijas ir sunkiuosius metalus, reguliuoja cholesterolio kiekį
kraujyje. Cholesterolio pusiausvyrai palaikyti mokslininkai
rekomenduoja per dieną suvartoti bent du tris obuolius. Ypač vertingi
obuoliai cukriniu diabetu segantiems žmonėms, nes padeda sumažinti
gliukozės kiekį kraujyje. Pektinai suteikia jėgų, padeda atsikratyti
įtampos. Valgant daug obuolių, organizmas greičiau įveikia antibiotikų
sukeltą alergiją.
Gerai:
* Obuolių žieveje daug flavanoidų. Šie junginiai neleidžia laisviesiems radikalams kenkti organizmo ląstelėms, tuo pačiu sumažindami vėžio tikimybę.
* Kuo obuolys ryškesnis, tuo daugiau jame antocianų- didesnė apsauga nuo vežio. Ryškiuose obuoliuose daugiau vitamino C.
* Obuolius geriausiai saugoti medinėse dėžėse rūsiuose. Teisingai sudėti obuoliai gali išsilaikyti iki 6mėn.
Blogai:
* Valgyti kirmėlių pažeistus obuolius. Kirmėlės išleidžia nuodingąsias medžiagas į produktą, taigi tokius obuolius valgyti nerekomenduojama.