Morka

Rinkitės pačią ryškiausią morką-joje bus gausu betakarotino. Betakarotinas- tai ilga molekulė, padalinta į 11 dvigubų jungnių. Būtent dėl to ji tokios ryškios spalvos. Žmogaus organizmes ši betakarotino molekulė skyla į dvi dalis- gaunasi dvi vitamino A molekulės.
Morkas, kaip ir kepenis, reikėtų vartoti atsargiai. Betakarotinas mums nėra pavojingas. Jis ištirpsta mūsų riebaliniuose audiniuose. Tačiau vitaminas A yra toksiškas. Per didelis jo kiekis pvz. įtakoja vyrų plikimui.
Morkoje yra vitamino C, B, D, E, mineralų, kalcio, geležies, magnio.
Morkas rekomenduojama valgyti su augaliniais aliejais, pienu ar grietinėle, nes tik tuomet jose esantis karotinas virsta vitaminu A.
Morkas reikėtų laikyti šaldytuve-išplautas, nusausintas ir sudėtas į politileninį maišelį, kuris padės apsaugoti morkas nuo "kaimynų". Morkas negalima laikyti kartu su obuoliais. Tiek obuoliai išskiria eterinius aliejus, kurie padaro morkas karčiomis.

Categories:

Leave a Reply