Kiaušinis

Tai vienintelis produktas, turintis visaverčių baltymų, riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, beveik visų žinomų vitaminų tokiu tarpusavio santykiu, kuris idealiai atitinka žmogaus organizmo poreikius. Vištų kiaušinis yra vienas iš tų produktų, kurį žmogaus organizmas pasisavina iki 97–98 proc. ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.

Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame yra daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis aminorūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt. Vitaminai A ir D stiprina sveikatą, didina atsparumą ligoms bei skatina augimą, tai ypač svarbu mūsų mažiesiems.

Nors kiaušinyje, kaip ir kituose gyvulinės kilmės maisto produktuose, yra cholesterolio (dėl to piktnaudžiauti kiaušiniais nepatariama), jo susikaupimą žmogaus organizme stabdo lecitinas, kurio ypač daug turi kiaušinis. Net 70–80 procentų mažiau cholesterolio yra senų vištų kiaušiniuose. Juos nesunku atskirti, nes jie sveria daugiau nei 65 gramus.

Kiaušinis – nelabai kaloringas produktas. 100 gramų yra tik 157 kkal, o tuo tarpu kiaulienoje 355–489, pieniškose dešrelėse – 332 kkal. Todėl besidomintieji įvairiomis dietomis, susirūpinusieji dėl nereikalingo svorio neišsivers be kiaušinių.

Didžiausią vištos kiaušinio dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų. Baltymai yra svarbi mitybos dalis. Rekomenduojama, kad per dieną būtų suvalgoma 0,8 gramo baltymų 1 kilogramui svorio. Jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jam būtų rekomenduojama suvalgyti 64 gramų baltymų per dieną (kiaušinyje jo yra 13–14 g 100 gramų produkto).

Kiaušiniai naudingi ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. Jeigu mažylis nėra alergiškas baltymams, jam per savaitę reikėtų suvalgyti 2 - 3 kiaušinius. Maistine verte kiaušinis prilygsta 40 gramų mėsos arba beveik 200 gramų pieno.

Putpelių kiaušiniai lyginant su vištų kiaušiniais turi daugiau cholino, fosfolipidų bei valino, kurie didina organizmo atsparumą, skatina augimą, gerina medžiagų apykaitą kepenyse. Putpelių kiaušiniuose daugiau vitaminų A ir B, tačiau juose nėra vitaminų D, E, B12. Putpelių kiaušinių nebūtina valgyti su lukštais, nes lukštas nedidina organizmo galimybių pasisavinti naudingųjų maistinių medžiagų.

Informacija iš: http://www.sveikaszmogus.lt/index.php?pagrid=straipsnis&strid=35980 
http://sveikata.diena.lt/lt/naujienos/sveikata/kiausinis-prilygsta-mesos-kepsniui-ar-stiklinei-pieno-270799 

Categories:

Leave a Reply