Kukurūzas

Kuo vertingi kukurūzai?
Kukurūzų grūduose yra labai svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo), druskų, vitaminų, 6–10% riebalų, amino rūgščių (lizino, tiptofano). Iš jų gaminami miltai, kruopos, dribsniai, traškučiai, lazdelės, krakmolas, alus, spiritas.

Iš gemalų spaudžiamas aliejus, kuriame gausu biologiškai aktyvių medžiagų, iš stiebų, burbuolių šerdžių ir dengiamųjų lapų gaminamas popierius, linoleumas, izoliacinės medžiagos, viskozė, celiuliozė, kino juostos, lakas, klijai ir kt. Kukurūzų silosas ir pieninės brandos burbuolės, perdirbtų grūdų produktai – puikūs pašarai.

Kukurūzai turi ir gydomųjų savybių. Aliejus reomenduojamas aterosklerozės ir hipertenzijos profilaktikai. Liaudies medicinoje nuo įvairių ligų seniau buvo skiriami „plaukai“, pakepinti grūdai – virškinimo sutrikimams gydyti, purkos – apetitui mažinti, nuo nutukimo. Kukurūzai reguliuoja virškinimą, padeda geriau pasisavinti kitus produktus. Per metus reikėtų suvartoti apie 3,7 kg cukrinių kukurūzų (jie dažniausiai vartojami kaip daržovė).

Medicinoje plačiai naudojamos kukurūzų purkos. Iš jų gaminami ekstraktai, tabletės, arbatos. Ekstraktas stimuliuoja kepenų ir tulžies darbą, rekomenduojamas gydant cistitus, hepatitus ir inkstų akmenligę. Purkų preparatai stabdo įvairius vidinius kraujavimus, nes juose daug vitamino K.

Cukriniai kukurūzai – vertinga daržovė, pagal maistingumą ir skonio savybes užimanti vieną iš pirmųjų vietų tarp daržovių. Burbuolės labai skanios ir maistingos. Maistui vartojami pieninės brandos grūdai: švieži, šaldyti, konservuoti ir džiovinti. Iš jų galima pagaminti per 150 patiekalų. Pieninės brandos grūduose randama vitaminų, 18–20% angliavandenių, iš jų cukraus – 3,5–6 %, proteino – apie 3%, iki 1% riebalų.

Informacija iš: http://gyvenimas.delfi.lt/naujos_formos/lauku-karalius-kukuruzas.d?id=20908398

Categories: ,

Leave a Reply